2012-03-10 12:59:14• hírek • MTI

Nagy feladat volt Emerenc karakterének megformálása

Helen Mirren eddigi pályafutásában Emerenc karakterének megformálása volt az egyik legnagyobb kihívás, az Oscar-díjas brit színész erről Berlinben beszélt pénteken, Szabó István új filmje, Az ajtó németországi premierje előtt.

A bemutatót megelőző sajtótájékoztatón Helen Mirren elmondta: soha nem volt még akkora különbség saját személyisége és a játszott szerep között, mint Emerenc, a magyar házvezetőnő esetében.
"Teljesen ki kellett ürítenem magam" - mondta. Hozzátette: nagyon félt is a feladattól, mert óriási felelősség a magyar történelembe mélyen beleágyazott történet egyik kulcsfigurájának megformálása. Szabó István új filmje azért is különleges, mert ritkaságszámba megy a filmművészetben, hogy két rendkívül erős női karakter köré épül fel a történet - fejtette ki.

Az ajtó Szabó Magda azonos című, önéletrajzi ihletésű regényéből készült. A másik főszerepet, Magdát, az elfoglalt írót Martina Gedeck alakítja. A német művész a sajtótájékoztatón elmondta: nagy megtiszteltetés volt számára a felkérés, mert Szabó István az egyik kedvenc filmrendezője, Helen Mirrent pedig világ életében tisztelte. A kolléga "házvezetőnőként is királynő" - mondta Gedeck II. Erzsébet brit uralkodó alakjára utalva, amelynek megformálásáért Helen Mirren Oscar-díjat kapott. Hozzátette: a közös forgatáson mély benyomást tett rá Mirren munkamódszere, a felkészültség és a minden idegszállal a szerepre összpontosító magatartás, valamint a nyelvi korlátok ellenére is bámulatosan hatékony kommunikáció a stábbal.

Helen Mirren egyebek között azt emelte ki német partnerével kapcsolatban, hogy nem udvariaskodik feleslegesen, mindig pontosan megfogalmazza érzéseit, amivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy zökkenőmentesen haladt a munka.
Szabó István az MTI kérdésére válaszolva elmondta: kiválóan lehet dolgozni olyan erős személyiségekkel is, mint Mirren és Gedeck, ha a rendező szereti a munkatársait, hiszen így össze tudja fogni és az alkotás létrehozására tudja felhasználni a stábot alkotó kreatív személyiségekből áradó pozitív energiát.

A rendező a történet speciálisan magyar vonatkozásaival kapcsolatban hangsúlyozta: a cselekmény idejére, a hatvanas évekre is jellemző volt Magyarországon az, hogy az ideológia áthatotta az élet egészét, így a magánéletbe is beférkőzött. Ez megmutatkozik Emerenc és Magda, az egymást a maguk igazáról meggyőzni próbáló főszereplők viszonyában is.
Az ajtó németországi bemutatóját Berlinben tartják pénteken. A német mozik április 5-től vetítik az alkotást, amelynek elkészültét több német filmes közalapítvány is támogatta.

Szabó István alkotásának magyarországi díszbemutatóját szerdán tartották Budapesten, a filmet csütörtöktől kezdték vetíteni a mozik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: